CV

Opleiding

Na zijn middelbare school begon Arjan van Hessen in 1976 met de studie Geofysica en Italiaanse taal en cultuur (1980) aan de Universiteit Utrecht. Deze twee studies brachten hem na zijn militaire dienst ertoe om in 1986 in Utrecht te beginnen met zijn promotieonderzoek aan het fonetisch instituut. In 1992 verdedigde hij zijn proefschrift getiteld: "Discrimination of familiar and unfamiliar speech sounds".

Werk

Van 1991 tot 1993 werkte hij in het kader van het onderzoeksprogramma Verbmobil aan de universiteiten van Düsseldorf en Ulm (Duitsland). Na een kortstondige terugkeer als post-doc naar Utrecht (1993/1994), vertrok hij naar Lernout&Hauspie in België (1995 – 1997). In 1997 keerde hij terug naar Nederland begon als onderzoeker bij de vakgroep HMI van de Universiteit Twente en als manager Spraaktechnologie bij ComSys in Soesterberg: een bedrijf gespecialiseerd in IVR toepassingen. In 2002 stapte hij van Comsys over naar het Enschedese bedrijf Telecats waar hij werkzaam is als "Head of Imagination". Bij de Universiteit Twente houdt hij zich vooral bezig met het onderzoek en de ontwikkeling van het ontsluiten van grote, gesproken corpora zoals Radio en TV opnamen, historische en hedendaagse interviews. Bij Telecats, marktleider in Nederland op het gebied van spraakgestuurde telefonie-applicaties, houdt hij zich vooral bezig met het incorporeren van academische kennis binnen het bedrijf, het ontwikkelen van nieuwe spraak-gestuurde applicaties en het verbreden van de portofolio van Telecats. Sinds 2009 zit hij (een dag in de week) in de executive board van CLARIN.NL: een 6-jaar durend programma (€9M) dat tot doel heeft een goede, robuuste en gestandaardiseerde infrastructuur van Taal- en Spraaktechnologie voor de Geesteswetenschappen te ontwikkelen (zowel in Nederland (CLARIN-NL) als in Europa (CLARIN.EU)).

Netwerk

  • Arjan van Hessen is sinds 2003 bestuurslid van NOTaS (Nederlandse Organisatie van Taal en Spraaktechnologie); een stichting die zich richt op de promotie van Nederlandstalige Taal- en Spraaktechnologie.
  • In 2004 werd hij lid van de programmacommissie en de commissie flankerende activiteiten van het Stevin-project: een 6 jaar durend Vlaams-Nederlands onderzoeksprogramma van de Nederlandse Taalunie (€11M). Het doel van het Stevin-project is de stimulering, verankering en ontwikkeling van Nederlandstalige taal en spraaktechnologie waarbij vooral wordt gelet op de samenwerking tussen de academia en het bedrijfsleven.
  • Sinds 2005 is hij voorzitter van de stichting Levende Herinneringen: een stichting die tot doel heeft de herinneringen van oud-Indiëgangers te bewaren middels gefilmde en ontsloten interviews.
  • Van 2006 tot 2008 was hij voorzitter van de VCN-werkgroep Taal- en Spraaktechnologie in Contact Centers.
  • Sinds 2009 is hij als docent betrokken bij de opleiding tot MBA Customer Management van de Hanny Philipse Bussinesschool en de PostHBO programma Contact Center Management opleiding van de Beeckestijn Business School